joi, 29 ianuarie 2009

PLACINTA CU CARNATI SI
CEAPA CARAMELIZATA
(4 pers.)

INGREDIENTE:
300 gr malai
800 gr ceapa alba
1 ls zahar

2 foi de dafin
2 crengute de rozmarin
300 gr carnati de casa
1/2 pahar de vin alb
40 gr unt
sare, piper

PREPARARE:
Din malai fa o mamaliga . Ceapa curat-o si tai-o pestisori apoi caleste-o in 30 gr unt ; presara zaharul, pune sare, piper si stinge cu vin: lasa sa se evapore, adauga dafinul si mai lasa sa fiarba 30 de min.
Curata carnatii de pielita, taie-i marunt si rumeneste-i 5-10 min intr-o tigaie . Unge cu unt o tava si toarna un strat de mamaliga; adaugati o parte din ceapa calita deasupra, carnatii apoi completeaza cu mamaliga ramasa si introdu in cuptor la 200 de grade timp de 15 min . Scoate din cuptor si rastoarna placinta pe un platou si garniseste-o cu restul de ceapa.


TELEMEA CU ROSII CHERRY FRIPTE
SI SOS DE MASLINE

(4 pers.)
INGREDIENTE:
250 gr telemea de oaie
12 rosii cherry
12 catei de usturoi
4 ramurele de rozmarin

10 masline negre fara samburi
3 ramurele de cimbru
200 gr paine cu cereale
ulei de masline ,sare,piper

PREPARARE:
Toaca maslinele cu cimbrul si o ramurica de rozmarin; dilueaza cu 6 linguri de ulei de masnie,sareaza si pipereaza.
Taie rosiile in 2 . Decojeste cateii de usturoi taie-i in jumatate si pune-i impreuna cu rosiile, rozmarinul si un pic de ulei si punei la copt in cuptorul incins timp de 3-4 min, pana cand coaja rosiilor incepe sa se stranga .
Taie telemeaua felii si aseaza-le pe farfurii separate . Taie 12 felii de paine prajeste-le si aseaza cate 3 pe fiecare farfurie. Finalizeaza aranjamentu cu rosiile fripte caondimentand cu sosul de masline .
RATATOUILLE
(4 pers.)
INGREDIENTE:
1 ardei rosu
2 dovlecei
1 vanata
1 ceapa

2 rosii coapte
200 ml bulion
1 ls busuioc verde tocat

PREPARARE:

Curata ardeiul si taie-l in cuburi mici .
Procedeaza la fel si cu vanata. Taie dovleceii felii mai groase si ceapa in rondele fine.
Rosiile pune-le in apa clocotita pana cand pielita incepe sa se decojeasca apoi curata-le.
Taie rosiile in sferturi si indeparteaza semintele.
Caleste toate legumele intr-o cratita apoi adauga bulionul, sare si piper dupa gust.
Cand mancarea incepe sa fiarba, acopera vasul si mai lasa sa fiarba inca 15 min.

luni, 26 ianuarie 2009

SALATA DE CASCAVAL
BRANDENBURG
(4 pers.)

INGREDIENTE:
400 gr cascaval
2 mere acrisoare
2 pere mijlocii
50 gr miez de nuca

400 gr maioneza
1 lc. mustar picant

PREPARARE:
Taie cascavalul in fasii subtiri ,merele si perele taiele in cubulete iar miezul de nuca potrivit.
Amesteca intr-un castron cascavalul,merele,perele si nucile apoi incorporeaza maioneza amestecata cu mustarul .
Lasa totul sa se odihneasca timp de o ora.

nota:
o alta varianta ar fi adaugarea a 200 gr boabe de struguri rosii care se taie in 2 si se scot samburii

SALATA CU CASCAVAL, SALAM
SI SUNCA
(4 pers.)


INGREDIENTE:
2 morcovi
500 gr cascaval
200 gr sunca presata

100 gr salam
2 ls. otet(de preferinta otet balsamic)

4 ls. ulei
2 oua fierte tari
1 salata verde
sare, piper

PREPARARE:
Fierbe morcovii taiati in cubulete ,cascavalul sunca si salamul taiele in felii lungi si subtiri.
Pune sunca, salamul, cascavalul si morcovii intr-un castron si amesteca-le.Din otet ulei sare si piper prepara un sos si pune-l peste acest amestec si lasa totul la marinat timp de 2 ore.
Spala salata iar frunzele pune-le pe o tava . Aseaza amestecul de morcovi cascaval,sunca si salam peste salata si orneaza cu felii de ou fiert.

LAPTUCI CU FICAT SI MERE
(4 pers.)


INGREDIENTE:

500 gr laptuci
600 gr ficat de vita sau pasare
1 ls. faina
2 ls. unt
sare
3 mere
4 ls. ulei
2 ls otet
1 lc. mustar picant
piper

PREPARARE:
Spala salata si rupe-o.
Presara ficatul cu faina si prajeste-l in untul incins pe toate partile.
Scoate ficatul sareaza-l lasa-l sa se raceasca si taie-l fasii.
Taie merele cubulete si amesteca-le cu salata si ficatul avand grja ca acesta din urma sa nu se zdrobeasca.
Din ulei, otet, mustar, sare si piper pregateste un sos pe care il torni peste salata.


PUI CU ALUNE
(4 pers.)

INGREDIENTE:

4 fileuri de piept de pui

75 ml ulei

1 ceapa
taiata marunt
2 morcovi
taiati cubulete
50 gr patrunjel verde tocat
300 ml supa de pui (facuta din cub maggi)
1 ls. bulion
2 ls. sos soia
1 lc. amidon
cateva picaturi de otet, zahar
150 gr alune macinate foarte fin

PREPARARE:
Taie carnea de pui in cubulete si condimenteaz-0.
Incinge uleiul si prajeste carnea dupa care scoate-o si pastreaz-o la cald.
In uleiul ramas prajeste ceapa si morcovii .
Amesteca supa cu bulionul ,sosul de soia, amidonul si alunele si toarna amestecul peste legume si lasa sa dea un clocot.
Adauga carnea, putin zahar si cateva picaturi de otet . Mai lasa sa dea un clocot apoi inainte de sevrcire se presara cu patrunjel verde.


BRANZA PRAJITA
(4 pers.)
INGREDIENTE:
1kg cartofi
1 ceapa
100g cascaval(svaiter de preferinta)
4 ls unt
vegeta,piper

1 legatura patrujel verde tocat

PREPARARE:
Fierbe cartofii in coaja decojeste-i cat sunt inca ferbinti rade-i si lasa-i la racit.
Taie ceapa marunt si prajeste-o in untul incins apoi adagua cartofii, condimenteaza-i si prajeste-i cate 4-5 min pe fiecare parte ,folosind un capac pt ai intoarce.Rade cascavalul si presara-l peste cartofi si mai lasa la prajit inca 5 min.
la urma presara totul cu patrunjel vede tocat si serveste imediat.

vineri, 16 ianuarie 2009

SUPA DE CEAPA
(4 PERS)
INGREDIENTE:

6 cepe mari

100gr unt
sare
1-2ls de faina
un strop de cognac

0.5l vin alb
1.5lsupa de zarzavat(se poate folosi si supa din plic)
4 felii de paine alba
100gr cascaval
piper prospat macinat

PREPARARE:
Cepele se curata si se taie felii subtiri. Untul se incinge intr-un vas si se caleste ceapa ; dupa ce ceapa este calita se sareaza se presara cu faina ,se stinge cu vinul si cognacul si se adauga supa dupa care se acopera si se lasa sa fiarba 20 min.
Painea se prajeste dupa care este presarata cu cascaval si se pune la cuptor pana cand cascavalul se topeste.

PUI CU ANANAS
(4 pers)
INGREDIENTE:
400gr piept de pui dezosat
1 cutie compot de ananas bucati
1 cub maggi de pui
sare,piper,ghimbir,vegeta
1ls de ulei masline

PREPARARE:
Ananasul se separa de suc si se lasa la scurs
.
Puiul se taie felii subtiri si lunguiete apoi se condimenteaza cu sare piper vegeta si ghimbir si se lasa sa macereze cateva minute.
Intr-o tigaie se incinge uleiul . Se adauga puiul si se prajeste pana cand acesta se coloreaza apoi se scoate si se rezerva la cald. In uleiul ramas se pune ananasul si se prejeste 3-4 min la foc mare apoi se adauga puiul. Intre timp separat sucul se pune la firet cu cubul maggi apoi se pune peste pui si ananas si se mai lasa la fiert pana cand sosul scade si devine siropos.

nota:
daca sosul este prea lichid acesta se poate ingrosa cu putin amidon .


joi, 15 ianuarie 2009

CARTOFI AURII
(4 pers)
INGREDIENTE:
8 cartofi de marime medie
50gr unt
1 ls ulei
sare
piper
dupa gust se mai pot folosi si alte condimente: rozmarin , marar , ierburi mediteraneene

PREPARARE:

Curata si spala cartofii apoi taie-i in 4 pe lungime apoi pune-i la fiert .
Cand au fiert de jumatate scurge-i dar fara a-i clati si lasa-i 2 min la scurs.
Pune intr-o tava
uleiul si untul la incins. Cand sau incins pune cartofii si prajestei la foc mare pana se rumenesc adauga sare piper si unul din condimentele de mai sus dupa gust . Apoi punei la cuptor inca 10 min amestecand din cand in cand cu grija ca sa nu se rupa.
CONOPIDA CU SUNCA
(4 PERS.)
INGREDIENTE:
400gr conopida
100gr sunca
30gr unt
30gr faina
10gr sare
2gr piper

PREPARARE:
Curata conopida si spal-o sub jet de apa rece , apoi rupe-o in buchetele si fierbe-o cca 20min in apa clocotita cu sare ,apoi scurge-o dar pastreaza o parte din apa si las-o la racit.
Sunca se feliaza apoi se taie in fasii subtiri.
Intr-o tigaie pune la incins untul, insa atentie !!nu il lasa sa se coloreze pt a nu inkide culoarea sosului, si caleste faina tot fara a lasa sa se coloreze apoi stinge cu putin din zeama in care a fiert conopida apoi pune smantana si condimenteaza dupa gust.
Intr-un castron aseaza conopida ,presara sunca si asezoneaza totul cu sosul de smantana.
CASTRAVETI MURATI UMPLUTI
(4 pers.)

INGREDIENTE:

400gr castraveti murati
100gr maioneza

100gr morcovi
100gr telina
100gr mazare din conserva
1 lamaie
10gr sare
2gr piper

PREPARARE:

Tine castravetii in apa rece 1-2 ore pt a indeparta surplusul de sare,indeparteaza coditele si taie-i in 2 pe lungime apoi scoate miezul.

Spala telina si morcovii apoi rade-i pe razatoarea cu gauri mari si stropeste-i cu zeama de lamaie pt a evita oxidarea .
Intr-un vas amesteca morcovii ,telina si mazarea cu sare si piper apoi adauga maioneza si amesteca pana la omogenizare apoi umple castravetii cu acest amestec si orneaza cu boabe de mazare.


SALATA CAPRESE
(4.PERS)

INGREDIENTE:

400gr mozzarella
400gr rosii
50gr ulei de masline
1 salata verde
8 frunze d ebusuioc verde
20gr sare (de preferat sare de mare)
2 gr piper


PREPARARE:


Scurge mozzarella de zer si tai-o in felii groase de jumatate de cm . Rosiile spala-le apoi sterge-le si taie-le in felii la fel de groase ca si cele de mozzarella.
In mijlocul unei farfurii aseaza miezul capatanii de salata spalata in prealabil
apoi in jurul lui alterneaza feliile de rosii si de mozzarella avand grija ca marginile lor sa fie suprapuse.
In final presara sarea si piperul apoi stropeste cu ulei de masline si orneaza cu frunze de busuioc proaspat.

SWEET AND SOUR PORK(porc dulce acrisor)

(4 pers)


INGREDIENTE:

450g muschiulet de porc

2 ls faina

1 lc ulei de floarea soarelui

1 ceapa taiata mare

1 catel de usturoi zdrobit

1 ardei gras verde feliat

350 g morcovi taiati julienne

225g de felii de bambus din conserva

1 ls otet de vin

1 ls zahar brun

2 ls pasta de rosii

2 ls sos soya light

Sare ,piper

PREPARARE:

Feliaza subtire muschiuletul, condimenteaza-l si da-l prin faina.

Infierbanta uleiul si prajeste canrea timp de 5 min pana ia o culoare aurie. Scoate carnea si las-o sa se scurga de ulei pe un prosop de hartie.

Prajeste ceapa impreuna cu usturoiul timp de 3 min dupa care adauga ardeiul si morcovii si prajeste amestecul la foc mare timp de 6-8 min .

Adauga carnea la amestec impreuna cu feliile de bambus restul ingredientelor si 120 ml apa si lasa sa fiarba 2-3 min asezoneaza daca mai trebuie si serveste imediat .

[ varianta : in loc de carnea de porc se poate folosi piept de pui taiat in felii lunguiete si subtiri]

PORK CHOW MEIN (in traducere libera taietei kinezesti cu carne de porc)

(2-3 pers)

INGREDIENTE:

175 g Taietei cu ou de marime medie

250 g muschiulet de porc

1 ls ulei vegetal

2 catei de usturoi zdrobiti

8 cepe verzi

1 ardei gras rosu feliat

1 ardei gras verde feliat

2 ls sos soya negru

3 ls sherry dry

1 ls ulei de susan

175 g germeni de fasole

3 ls patrunjel sau coriandru proaspat ,tocat

1 ls de susamn prajit

PREPARARE:

Inmoaie taieteii conform instructiunilor de pe pachet si scurgeti ulterior.

Taie muschiuletul in felii subtiri . Infierbanta uleiul intr-un wok sau o tigaie mare si adauga carnea si prajeste-o la foc mare amestecand continuu pana cand aceasta capata o culoare aurie spre bruna si este patrunsa.

Adauga usturoiul, ceapa verde si ardeiul . Prajeste amestecul la foc mare, amestecand des, timp de 3-4 min apoi reduceti putin focul.

Adaugati taieteii, sosul de soya ,uleiul de susan ,prajiti in continuare timp de 2 min si incorporati patrunjelul sau coriandrul tocat apoi presarati cu seminte de susan prajite.

OREZ CU NUCI SI CIUPERCI

(4 pers)


INGREDIENTE:

350 g orez long grain

1 ceapa mica tocata

250 g ciuperci de camp

40 g mix de nuci ( caju ,alune,arahide, miglalefara coaja)

1 ls ulei vegetal

4 ls patrunjel proastat tocat

Sare, piper

PREPARARE:

Fierbe orezul 12-14 min in 750 ml apa pana devine aldente si raceste-l sub jet de apa rece.

Incalzeste wok-ul, adauga jumatate din ulei,cand acesta este fierbinte prajeste orezul 2-3 min dupa care scoate-l intr-un bol.

Adauga restul de ulei si prajeste ceapa timp de 2 min pana cand devine moale apoi pune ciupercile si prajestele timp de 2 min .

Adauga amestecul de nuci si mai prajeste timp de 1-2 min dupa care pune inapoi orezul si mai lasa tot amestecul la prajit timp de 3 min apoi asezoneaza si incorporeaza patrunjelul.